Allt du behöver veta 

Våra tester

Vi på Sweclinic är väldigt noggranna med att alltid använda den bästa utrustningen och hålla hög standard. Våra tester är EU godkända samt CE märkta och uppfyller alla Folkhälsomyndighetens krav på kvalité. Nedan hittar du en kortare beskrivning av de tester vi erbjuder.


 

PCR TEST (CoV-2 RT-PCR TEST) 

  • Sensitivity: 99.9 %

  • CE marked and accredited

  • Detects virus mutations

  • Clear results

 

Vi samarbetar med B-Sure som är bäst i klassen när det kommer till PCR-test. B-sure använder ett PCR-testkit som har utvecklats av FoU-företaget Cellbae i Singapore under ledning och stöd av Health Sciences Authority som har godkänt testet för användning. Vårt test är ett av marknadens mest pålitliga tester. Den upptäcker mutationer av SARS CoV-2-viruset som genererar Covid-19, och har redundanta frekvenser för att säkerställa ett korrekt resultat. Testets höga känslighet och tillförlitlighet gör det möjligt att använda svalgsvabbar vilket gör insamlingsprocessen enklare och mindre påträngande för slutkunden.

Ett PCR-test går till på följande sätt: Ett PCR-test kan tas på olika sätt mycket beroende på om det är du själv som utför testet hemma eller om det är vårdpersonal som gör det. Provet innebär att du för in en särskild provtagningspinne (svabb) en bra bit upp i näsan eller genom munnen till svalget och den bakre näsväggen för att sedan skrapa runt i ca 15 sekunder. För vårdpersonal är den vanligaste metoden att enbart välja att göra ett nasofarynx vilket är att föra upp en provtagningspinne i näsan vilket är tillräckligt för att säkerställa ett tillförlitligt resultat.

Antigen Snabbtest (CoV-2 ANTIGEN RAPID TEST)  

  • Sensitivity: 95.7%

  • Specificity: 99.1%

  • Rekommenderat av WHO World Health Organization

Antigentester kallas ibland för snabbtester. De kan också visa om du har viruset i kroppen. De är inte lika känsliga som PCR-prov. Det innebär att du kan ha covid-19 även om provsvaret är negativt. Därför ska de bara användas om du känner dig frisk. Om du har symtom ska du lämna PCR-prov. Vi på Sweclinic använder antigentester som är rekommenderade av WHO, testernas "Specificitet" samt "Träffsäkerhet" indikerar på att testerna som vi använder oss av är väldigt precisa. Vi är glada att meddela att våra Antigentester effektivt kan identifiera olika varianter av Covid-19, Alpha, Beta och även den nyaste versionen Omicron

Testet går till på följande sätt: Testet tas genom svabb i näsan (endast 2-3 cm upp i näsan) och analyseras av vår vårdpersonal på plats. Oavsett resultat bör du alltid vidta samtliga försiktighetsåtgärder som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Vid negativt svar, och om misstanke om Covid-19 kvarstår, ska ett PCR-test utföras för att bekräfta det negativa resultatet. Antigen snabb testerna upptäcker virala proteiner i kroppen, när kroppen vid en infektion har den högsta koncentrationen av proteiner. De är inte lika exakta som RT-PCR testerna, men fördelen är att man får resultatet snabbt, inom 15 minuter. Den här typen av test kan användas för inresa till en del länder. Danmark och USA är exempel på länder som godkänner antigen snabbtest för inresa. 

Folkhälsomyndigheten logga